Recipes / Przepisy

super przepisy na stronę: www.jadlonomia.pl

Kokosowy dal z czerwonej soczewicy

Składniki:
  • 3 szklanki czerwonej soczewicy
  • 2 cebule
  • 1 puszka pomidorów
  • 1 puszka mleczka kokosowego
  • 3 łyżeczki mielonego kuminu
  • 2 łyżeczki ziaren musztardowca
  • 2 łyżeczki mielonych ziaren kolendry
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1/2 łyżeczki chili
  • 5 1/2 szklanki wody
  • olej do smażenia
Przygotowanie:
  1. Na dnie dużego garnka rozgrzać olej, cebulę pokroić w kostkę i dodać na olej razem ze wszystkimi przyprawami i pomidorami. Wszystko dokładnie wymieszać, dodać soczewicę i ponownie wymieszać. Wlać wodę i gotować na niedużym ogniu przez około 15 - 25 minut, czyli do czasu, aż soczewica wchłonie większość wody. 
  2. Spróbować soczewicy i doprawić do smaku solą. Dodać mleko kokosowe, zamieszać i gotować jeszcze 5 - 10 minut, jeśli w międzyczasie soczewica zacznie wypijać za dużo płynu dolać więcej wody. Podawać z ryżem, komosą lub plackami naan, najlepiej smakuje drugiego i trzeciego dnia. 


Konfitura truskawkowa z imbirem                            Maćka Kuronia

1kg truskawek,
100g korzenia imbiru,
1kg cukier żelującego (lub mniej)


Truskawki myjemy, usuwamy szypułki, przekrawamy na połówki, imbir kroimy w cieniutkie plasterki, mieszamy z truskawkami i cukrem żelującym. Ciągle mieszając gotujemy 4 minuty. Gorącymi konfiturami napełniamy umyte i wyparzone słoiki, szczelnie zakręcamy ustawiamy 10 minut dnem do góry. Potem odwracamy i pozostawiamy do zupełnego wystygnięcia


Prepis na pyszną szarlotkę

Przepis z książki Bożeny Cyran - Żak   " Odnowa na talerzu"


Ciasto:
1 szklanka mąki kukurydzianej, 1 szklanka mąki razowej pszennej,1 szklanka mąki pszennej "białej",
20 dkg masła, 2 łyżki miodu,sól, otarta skórka z cytryny

Nadzienie:
1,50 kg jabłek, 5 bananów, skórka otarta z cytryny, 2 łyżki skrobi kukurydzianej ( lub mąki ziemniaczanej)

Polewa:
5 łyżek jogurtu naturalnego lub gęstej śmietany, 5 łyżek miodu, 25 dkg orzechów włoskich


Wymieszać mąki na stolnicy, dodać masło, skórkę z cytryny, sól i posiekać.Miód rozpuścić w odrobinie zimnej wody i dodać do ciasta.Szybko je zlepić, nie wyrabiając.Gdyby nie dało się zlepić,dodać jeszcze zimnej wody.
Zlepioną kulę ciasta schłodzić w lodówce przez min. 1 godz. Umyte jabłka zetrzeć na tarce i wymieszać z pokrojonymi w plasterki bananami. Dodać otartą skórkę z cytryny oraz skrobię kukurydzianą lub mąkę ziemniaczaną
i wymieszać. Schłodzone ciasto podzielić na dwie części. Jedną rozwałkować i wyłożyć na wysmarowanej dużej blasze, pozakłuwać widelcem i podpiec w nagrzanym piekarniku. Wyłożyć masę jabłkową, wyrównać i przykryć
pozostałą częścią rozwałkowanego ciasta. Orzechy posiekać i podprażyć lekko w rondelku, cały czas mieszając drewnianą łyżką, dodać miód i jogurt(uważać, aby się nie zważył) lub śmietanę.
Wymieszać i wyłożyć na wierzch, piec w temperaturze 150-170 st.C.






Zupa krem z dyni i gruszki 

600 g dyni
150 g łodygi selera naciowego
100 g natki pietruszki
150 g marchwi
150 g białej cebuli
150 g pora
100 g masła
1 i 1/2 l wody
1 gruszka
świeży tymianek
sól
pieprz

Przepis dla 4 osób Czas przygotowania 25 min Wszystkie składniki umyj, obierz, pokrój w nieregularne części i wrzuć do garnka z rozgrzanym wcześniej masłem. Smaż około 5 min, a następnie całość zalej wodą i gotuj przez 15 min. Dopraw solą i pieprzem. Całość zmiksuj, a następnie starannie przetrzyj przez sito o drobnych oczkach.

SAŁATA: zalety smakowe i zdrowotne sałaty
endywia, roszponka, rukola, sałata, sałata lodowa, sałata rzymska
Nie żałujmy sobie sałaty. Osoby, które jedzą dużo zielonych warzyw liściastych, rzadziej chorują, są szczupłe i mają ładną cerę. Sałata jest zdrowa i bardzo smaczna. Można ją jeść samą i z dodatkami. Jest w czym wybrać, bo rodzajów sałaty jest naprawdę wiele: rukola, lodowa, masłowa, roszponka, rzymska...
A A A
Swój kolor zawdzięcza chlorofilowi, który ma działanie bakteriobójcze, przyspiesza gojenie, chroni przed zarazkami, pomaga pokonać infekcje. Sałata zawiera luteinę i zeaksantynę, silne przeciwutleniacze, które chronią przed zwyrodnieniem plamki żółtej. Dostarcza też antynowotworowych indoli, kwasu foliowego i witamin B wzmacniających system nerwowy, zmniejszających ryzyko jego wad u płodu. Ma tez dużo witaminy E i C, potas, żelazo, mangan, magnez, kwasy organiczne. Jest niskokaloryczna: 100 g sałaty to tylko 12 kcal. Orzeźwia, poprawia trawienie i odkwasza.
Amerykanie jędzą ją dla zdrowia, Francuzi dla smaku, a Włosi dla urody. Ciekawe efekty smakowe przynosi mieszanie różnych gatunków. Sałatę można jeść samą i z dodatkami: ziołami, pomidorem, ogórkiem, papryką, rzodkiewką, kaparami, cebulą, oliwkami, fasolą, jajkami na twardo, serem pleśniowym, żółtym, a także rybą wędzoną i z puszki, anchois, krewetkami, pieczonym lub wędzonym mięsem, owocami. Ulubioną kompozycję skrop oliwa i sokiem z cytryny albo polej sosem winegret, jogurtowym, majonezowym






Jarmuż z buraczkami i dymką

Choć to odporne na niską temperaturę warzywo nie jest uanas zbyt popularne, to daje ogromne pole do kulinarnych eksperymentów. Jednym z nich jest właśnie proponowana, bogata w witaminy potrawa, którą można podawać jako dodatek do dania głównego bądź jako zaostrzającą apetyt przystawkę.



czas: 
20 minut
liczba porcji: 
4

składniki: 
7-8 liści jarmużu
2 buraki
pęczek dymki
2 łyżki oliwy z oliwek
sok z połówki cytryny
2 ząbki czosnku
sól, pieprz

przyrządzanie: 
Liście jarmużu dokładnie umyć. Wyciąć z nich twarde nerwy, a następnie posiekać. Buraki obrać, dymkę oczyścić, umyć i pokroić.

Buraki pokroić w drobną kostkę i dusić na odrobinie oliwy przez ok. 15 minut. Dodać posiekany jarmuż i dymkę. Dusić następne 7-8 minut, dodając wcześniej sok z cytryny, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz sól i pieprz. Podawać na ciepło lub na zimno.


How to make pear compot ?





Ingredients:

  • pears
  • 1 -2 tbsp. sugar (optional)
  • a little water 
Method:
  • Put everything into a pot, bring it to the boil, cook until soft. Fill the compot into the jar while it is hot, close tightly and let it cool down slowly.

Quick and easy.



1 comment: