super przepisy na stronę: www.jadlonomia.pl
Kokosowy dal z czerwonej soczewicy
Składniki:
- 3 szklanki czerwonej soczewicy
- 2 cebule
- 1 puszka pomidorów
- 1 puszka mleczka kokosowego
- 3 łyżeczki mielonego kuminu
- 2 łyżeczki ziaren musztardowca
- 2 łyżeczki mielonych ziaren kolendry
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1/2 łyżeczki chili
- 5 1/2 szklanki wody
- olej do smażenia
Przygotowanie:
- Na dnie dużego garnka rozgrzać olej, cebulę pokroić w kostkę i dodać na olej razem ze wszystkimi przyprawami i pomidorami. Wszystko dokładnie wymieszać, dodać soczewicę i ponownie wymieszać. Wlać wodę i gotować na niedużym ogniu przez około 15 - 25 minut, czyli do czasu, aż soczewica wchłonie większość wody.
- Spróbować soczewicy i doprawić do smaku solą. Dodać mleko kokosowe, zamieszać i gotować jeszcze 5 - 10 minut, jeśli w międzyczasie soczewica zacznie wypijać za dużo płynu dolać więcej wody. Podawać z ryżem, komosą lub plackami naan, najlepiej smakuje drugiego i trzeciego dnia.
Konfitura truskawkowa z imbirem Maćka Kuronia
1kg
truskawek,
100g
korzenia imbiru,
1kg
cukier żelującego (lub mniej)
Truskawki
myjemy, usuwamy szypułki, przekrawamy na połówki, imbir kroimy w cieniutkie
plasterki, mieszamy z truskawkami i cukrem żelującym. Ciągle mieszając gotujemy
4 minuty. Gorącymi konfiturami napełniamy umyte i wyparzone słoiki, szczelnie zakręcamy
ustawiamy 10 minut dnem do góry. Potem odwracamy i pozostawiamy do zupełnego
wystygnięcia
Prepis na pyszną szarlotkę
Przepis z książki Bożeny Cyran - Żak " Odnowa na talerzu"
Ciasto:
1 szklanka mąki kukurydzianej, 1 szklanka mąki razowej
pszennej,1 szklanka mąki pszennej "białej",
20 dkg masła, 2 łyżki miodu,sól, otarta skórka z
cytryny
Nadzienie:
1,50 kg jabłek, 5 bananów, skórka otarta z cytryny, 2
łyżki skrobi kukurydzianej ( lub mąki ziemniaczanej)
Polewa:
5 łyżek jogurtu naturalnego lub gęstej śmietany, 5
łyżek miodu, 25 dkg orzechów włoskich
Wymieszać mąki na stolnicy, dodać masło, skórkę z
cytryny, sól i posiekać.Miód rozpuścić w odrobinie zimnej wody i dodać do ciasta.Szybko
je zlepić, nie wyrabiając.Gdyby nie dało się zlepić,dodać jeszcze zimnej wody.
Zlepioną kulę ciasta schłodzić w lodówce przez min. 1
godz. Umyte jabłka zetrzeć na tarce i wymieszać z pokrojonymi w plasterki
bananami. Dodać otartą skórkę z cytryny oraz skrobię kukurydzianą lub mąkę
ziemniaczaną
i wymieszać. Schłodzone ciasto podzielić na dwie
części. Jedną rozwałkować i wyłożyć na wysmarowanej dużej blasze, pozakłuwać widelcem i podpiec w nagrzanym piekarniku. Wyłożyć masę jabłkową, wyrównać i
przykryć
pozostałą częścią rozwałkowanego ciasta. Orzechy
posiekać i podprażyć lekko w rondelku, cały czas mieszając drewnianą łyżką,
dodać miód i jogurt(uważać, aby się nie zważył) lub śmietanę.
Wymieszać i wyłożyć na wierzch, piec w temperaturze
150-170 st.C.
Zupa krem z dyni i
gruszki
600 g dyni
150 g łodygi selera naciowego
100 g natki pietruszki
150 g marchwi
150 g białej cebuli
150 g pora
100 g masła
1 i 1/2 l wody
1 gruszka
świeży tymianek
sól
pieprz
Przepis dla 4 osób Czas przygotowania 25 min Wszystkie składniki umyj, obierz, pokrój w nieregularne części i wrzuć do garnka z rozgrzanym wcześniej masłem. Smaż około 5 min, a następnie całość zalej wodą i gotuj przez 15 min. Dopraw solą i pieprzem. Całość zmiksuj, a następnie starannie przetrzyj przez sito o drobnych oczkach.
600 g dyni
150 g łodygi selera naciowego
100 g natki pietruszki
150 g marchwi
150 g białej cebuli
150 g pora
100 g masła
1 i 1/2 l wody
1 gruszka
świeży tymianek
sól
pieprz
Przepis dla 4 osób Czas przygotowania 25 min Wszystkie składniki umyj, obierz, pokrój w nieregularne części i wrzuć do garnka z rozgrzanym wcześniej masłem. Smaż około 5 min, a następnie całość zalej wodą i gotuj przez 15 min. Dopraw solą i pieprzem. Całość zmiksuj, a następnie starannie przetrzyj przez sito o drobnych oczkach.
SAŁATA: zalety smakowe i zdrowotne sałaty
endywia, roszponka, rukola, sałata, sałata lodowa, sałata rzymska
Nie żałujmy sobie sałaty. Osoby, które jedzą dużo
zielonych warzyw liściastych, rzadziej chorują, są szczupłe i mają ładną cerę.
Sałata jest zdrowa i bardzo smaczna. Można ją jeść samą i z dodatkami. Jest w
czym wybrać, bo rodzajów sałaty jest naprawdę wiele: rukola, lodowa, masłowa,
roszponka, rzymska...
Swój kolor zawdzięcza
chlorofilowi, który ma działanie bakteriobójcze, przyspiesza gojenie, chroni
przed zarazkami, pomaga pokonać infekcje. Sałata zawiera luteinę i zeaksantynę,
silne przeciwutleniacze, które chronią przed zwyrodnieniem plamki żółtej. Dostarcza
też antynowotworowych indoli, kwasu foliowego i witamin B wzmacniających system
nerwowy, zmniejszających ryzyko jego wad u płodu. Ma tez dużo witaminy E i C,
potas, żelazo, mangan, magnez, kwasy organiczne. Jest niskokaloryczna: 100 g
sałaty to tylko 12 kcal. Orzeźwia, poprawia trawienie i odkwasza.Amerykanie jędzą ją dla zdrowia, Francuzi dla smaku, a Włosi dla urody. Ciekawe efekty smakowe przynosi mieszanie różnych gatunków. Sałatę można jeść samą i z dodatkami: ziołami, pomidorem, ogórkiem, papryką, rzodkiewką, kaparami, cebulą, oliwkami, fasolą, jajkami na twardo, serem pleśniowym, żółtym, a także rybą wędzoną i z puszki, anchois, krewetkami, pieczonym lub wędzonym mięsem, owocami. Ulubioną kompozycję skrop oliwa i sokiem z cytryny albo polej sosem winegret, jogurtowym, majonezowym
Jarmuż z buraczkami i dymką
|
|
Choć to odporne na niską temperaturę warzywo nie jest uanas zbyt
popularne, to daje ogromne pole do kulinarnych eksperymentów. Jednym z nich
jest właśnie proponowana, bogata w witaminy potrawa, którą można podawać jako
dodatek do dania głównego bądź jako zaostrzającą apetyt przystawkę.
|
czas:
|
20 minut
|
|
liczba porcji:
|
4
|
|
składniki:
|
7-8 liści jarmużu
2 buraki pęczek dymki 2 łyżki oliwy z oliwek sok z połówki cytryny 2 ząbki czosnku sól, pieprz |
|
przyrządzanie:
|
Liście jarmużu dokładnie umyć. Wyciąć z nich twarde nerwy, a następnie
posiekać. Buraki obrać, dymkę oczyścić, umyć i pokroić.
Buraki pokroić w drobną kostkę i dusić na odrobinie oliwy przez ok. 15 minut. Dodać posiekany jarmuż i dymkę. Dusić następne 7-8 minut, dodając wcześniej sok z cytryny, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz sól i pieprz. Podawać na ciepło lub na zimno. |
How to make pear compot ?
Ingredients:
- pears
- 1 -2 tbsp. sugar (optional)
- a little water
- Put everything into a pot, bring it to the boil, cook until soft. Fill the compot into the jar while it is hot, close tightly and let it cool down slowly.
Quick and easy.
This comment has been removed by the author.
ReplyDelete